Alaptarea A - Z

Bebelușul meu mușcă sânul, ajutor!

Bebelușii mușcă, uneori, în timp ce sug. Chiar înainte de a avea dinți, își pot strânge gingiile cu putere și pot produce leziuni ale sânului. Acest gest poate fi un simptom al dificultății de supt sau pur și simplu ceva temporar. Când au deja dinți, durerea poate fi mai mare, deși în acest caz discutăm de obicei doar de o etapă. Totuși, este bine să știi cum să o eviți.

De ce mușcă adesea bebelușii?

Mușcarea sânului poate fi legată de diferite lucruri:

. Tensiunile intra-orale (printre altele), vizita la un kinetoterapeut sau un osteopat poate ajuta.

. O tulburare de supt și/sau o poziționare greșită, pentru aceasta o persoană specializată în lactație te poate ajuta

. Debitul de lapte nu este suficient de rapid și copilul se poate supăra. Poate fi vorba de o scădere temporară a lactației, extrem de rare sunt cazurile de lactație insuficientă.

. Disfuncție anatomică a maxilarului( de exemplu, retrognația).

Nu ezitați să consultați un IBCLC deoarece acestea sunt cauze care rareori trec de la sine.

Dacă aceste cauze sunt excluse și mușcă doar de puțină vreme, acest lucru se poate datora erupției dentare sau altor factori pe care îi voi enumera.

. Prezența aftelor poate, de asemenea, să-i producă copilului disconfort și să-l determine să muște pentru ușurare.  Această situație este întotdeauna temporară.

.Otita, infecția urechii sau răceală: aceastea pot interfera cu înghițirea și suptul, simt disconfort atunci când fac mișcările necesare suptului ceea ce poate duce la mușcătură. Dacă bănuiești că motivul din spatele mușcăturii este răceala sau vreo otită, atunci consultați un medic pediatru.

.Confuzia/preferință pentru biberon, suzetă. Dacă ai încercat să oferi bebelușului tău un biberon, acesta poate deveni confuz. În acest caz, poate să muște și este important să-i oferi micuțului tău lapte prin alte modalități prietenoase cu alăptarea, astfel încât să poți evita confuzia și să previi astfel de situații.

. Atașare incorectă, ceea ce înseamnă că este atașat de sfârc mai degrabă decât de areolă. Dacă da, cu siguranță vei simți ca și cum strânge sau mușcă. (Acest lucru este dureros )! Dacă  te chinui cu atașarea, discută cu un consultant în alăptare.

.Apariția dinților – bebelușul tău poate simți durere pe măsură ce dinții apar și mușcarea îi ușurează disconfortul. Această situație este întotdeauna temporară. Discutați cu medicul pediatru despre aplicarea unui gel gingival care poate reduce durerea, de cele mai multe ori aplicarea acestui gel înainte de supt, stopează durerea și copilul suge fericit fără să mai muște.

. Își testează noii dinți. O altă situație temporară. Dacă bebelușul tău găsește reacția ta destul de amuzantă și vrea să te vadă țipând din nou, fii sigură că va mai încerca.

În aceste cazuri, dacă este posibil pentru tine, ideal este să-l îndepărtezi ușor de la sân (prin alunecarea degetului mic până în colțul gurii) și să-i oferi o jucărie de mestecat sau să-l liniștești în orice mod consideri necesar. Poate fi, de asemenea, interesant să verbalizezi cu el despre ceea ce se întâmplă.

. Unele mame povestesc, de asemenea, despre bebelușii/copiii lor mici care ciupesc sau mușcă atunci când mama lor nu mai este pe deplin dedicată alăptării și stă la telefon sau citește o carte, de exemplu, în timpul hrănirii.

 O altă strategie este să împingeți copilul mai aproape. Dacă bebelușul tău pare că mușcă în timp ce se încheie hrănirea, începe să alunece de pe mamelon, în loc să-l decuplezi, poate fi adesea mai eficient (și mai puțin dureros pentru tine) să încerci să-l împingi mai aproape de sân.

La fel de important este să încearci să nu reacționezi. Să țipi atunci când simți mușcătura poate fi înspăimântător pentru un bebeluș sensibil și ar putea încuraja refuzul sânului sau ar putea pur și simplu să-ți facă copilul să râdă și să încerce să muște și mai mult pentru a provoca o reacție atât de hilară. În loc să reacționezi (mai ușor de zis decât de făcut!), este mai bine să-l îndepărtezi de la sân. Poți să-i spui cu blândețe, dar ferm „Stop,  o rănești pe mami”. Apoi distrage-i atenția. Dacă simți că s-ar putea să-i fie încă foame, încearcă să-l hrănești din nou în câteva minute.

Mușcatul nu trebuie să însemne sfârșitul călătoriei tale de alăptare….Mușcatul sânului poate fi controlat și prevenit prin măsuri simple. Niciodată trecerea la biberon sau protecții de silicon nu este o modalitate ideală de a face față mușcăturilor. Puteți solicita sfatul unui consultant de alăptare certificat IBCLC pentru strategii personalizate de a gestiona mușcăturile bebelușului în timpul alăptării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *