Alaptarea A - Z

Atașarea corectă a bebelușului la sân

Alăptarea este o experiență unică și specială care oferă numeroase beneficii atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș. Pe lângă nutriția esențială, laptele matern oferă protecție împotriva bolilor, consolidează legătura dintre mamă și copil și contribuie la o dezvoltare sănătoasă.

Totuși, inițierea alăptării poate fi o provocare, iar atașarea corectă la sân este esențială pentru o experiență pozitivă și de succes. Iată un articol detaliat, inspirat de nevoile mamelor, care te va ajuta să obții o atașare corectă încă de la început:

1. Poziționarea Corectă

Poziționarea corectă este primul pas către atașarea corectă la sân. Asigură-te că te așezi confortabil și că ai un sprijin adecvat pentru spate și brațe. Poziționează bebelușul astfel încât să fie orientat spre sân, cu corpul său întors către al tău. Asigură-te că fața lui este la nivelul sânului tău și că nasul și gura lui sunt în fața mamelonului. Nu uita că bebe trebuie să aibă urechea, umărul și șoldul în aceiași linie.

Odată ce tu și bebelușul tău sunteți într-o poziție corectă, următorul pas este să îi îndrumi către sân pentru a se atașa corect și a se hrăni. Atașarea corectă este crucială pentru alăptarea cu succes, deoarece previne sâni dureroși, rănile la sân, asigură o cantitate suficientă de lapte și stimulează producția abundentă de lapte.

În cele mai multe cazuri (cu excepția poziției culcat), ajută să sprijini sânul, cel puțin în primele zile de alăptare. Acest lucru te va ajuta pe tine să îți atașezi bebelușul corect. Aceasta este valabil mai ales pe măsură ce producția de lapte îți crește dimensiunea și greutatea sânilor.

2.Atașarea propriu-zisă.

În funcție de poziția pe care ai ales-o, susține sânul într-un sandviș pentru a îi ușura munca bebelușului. Pentru început eu recomand mereu leagăn încrucișat, poziția biologică sau chiar fotbal.

Dacă folosești poziția leagăn încrucișat, cu mâna ta liberă, plasează cele patru degete sub sân și degetul mare deasupra pentru a îl ajuta pe bebe. Uneori numesc această prindere C sau U, deoarece mâna ta formează aceste litere când susții sânul. Asigură-te că degetele tale sunt în spatele areolei (zona mai întunecată în jurul mamelonului) astfel încât să nu împiedice prinderea bebelușului la sân. Comprimă ușor sânul cu degetele pentru a face mai ușoară atașarea bebelușului.

Lăsați copilului timp să arate semne de foame și să deschidă gura. Apropiați copilul de sân și atingeți-i sau mângâiați-i ușor buzele, mandibula cu mamelonul sau cu partea inferioară a areolei; acest lucru îl poate încuraja să deschidă larg gura.

Când copilul deschide gura larg, limba lui va fi poziționată jos și înainte. Îndreptați mamelonul spre cerul gurii copilului pentru a-l încuraja să prindă mamelonul și o parte mare din areolă în gură. Odată ce bebelușul își deschide gura larg—nu doar puțin—adu-l rapid mai aproape și plasează-i gura deschisă complet pe sân. Această mișcare de ghidare ar trebui să fie rapidă dar delicată. Amintește-ți că trebuie să îți aduci bebelușul la sân, nu să împingi sânul în gura lui. Dacă capul bebelușului este împins atât de tare în sân încât nu poate respira, ar putea deveni agitat sau speriat. Niciodată nu ar trebui să împingi copilul de cap, ci mâna ta ar trebui să fie plasată între omoplați. Dacă nu stă bine ar putea să își arcuiască spatele și să refuze să se hrănească. Deci nu împinge capul bebelușului, ci menține-ți mâna care sprijină pe partea superioară a spatelui și a gâtului.

Mandibula copilului ar trebui să atingă mai întâi sânul, pe areolă, la o distanță considerabilă de mamelon.

Pe măsură ce gura copilului se închide peste sân, acesta ar trebui să prindă o porțiune mare din sân, în special din partea de jos. Pentru că, deja știți atașarea corectă este asimetrică.

3.Observă semnele.

Am detaliat aici la ce ar trebui să fii atentă dar facem o mică recapitulare, semne ale unei atașări corecte:

 • Bebelușul deschide larg gura și cuprinde o mare parte din areolă din partea de jos. Atașarea corectă este asimetrică, poți vedea din areolă desupra buzei superioare a bebelușului dar cât mai puțin, și chiar deloc din partea inferioară.
 • Buzele bebelușului sunt răsfrânte în afară, în special cea de jos. Nu ne dorim să fie răsfrânte exagerat, dar să cuprindă cât mai mult în guriță din areolă și să sigileze bine sânul.
 • Bărbia bebelușului este inclinată în sân, nasul trebuie să fie liber. Gândește-te la poziția ta când bei apă.
 • Bebelușul suge adânc și ritmic, cu pauze ocazionale mici.
 • Auzi sunete de înghițire.
 • Bebelușul pare mulțumit și relaxat

Mulți părinți proaspeți cred că nou-născuții se atașează instinctiv la sân. Pur și simplu oferiți sânul și ei se vor descurca, nu-i așa?

Deși unii bebeluși se pot atașa perfect singuri, mai ales în prima oră după naștere (un fenomen numit „breast crawling”), nu acesta este întotdeauna cazul. Cel puțin nu în majoritatea maternităților din România. Până rezolvăm treaba asta, majoritatea nou-născuților învață să se atașeze prin practică, iar unii au nevoie de mai multă îndrumare.

Repetiția este mama învățării

Dacă bebelușul tău se chinuie să se atașeze inițial, întrerupe ușor suptul introducându-i un deget în gură și apăsând în jos pe sân pentru a elibera presiunea. Semnele unei atașări incorecte includ:

 • Obraji trași înăuntru în timpul suptului
 • Zgomote de clic
 • Buze curbate spre interior
 • Mișcări frecvente ale capului
 • Lipsa înghițirii

Atașarea incorectă poate provoca, de asemenea, dureri ale mamelonului. Canale blocate, mastite și chiar și scăderea lactației.

Solicită ajutor și continuă să exersezi

Perfecționarea atașării necesită timp și practică. Nu ezita să soliciți ajutor de la specialiștii în alăptare. Cu perseverență și îndrumare tu și nou-născutul veți reuși să faceți alăptarea să fie un succes.

Descarcă gratuit materialul meu despre pozițiile de alăptare făcând clic pe poza de mai jos.

materialul gratuit despre pozițiile de alăptare

Dacă ai nevoie de extra ajutor poți accesa serviciul meu de consiliere în alăptare online.

Alăptarea este un act esențial de conexiune și nutriție pentru mamă și bebeluș, iar atașarea corectă la sân este un element-cheie pentru a asigura succesul și confortul în acest proces. O atașare corectă nu numai că maximizează aportul de lapte al bebelușului, dar poate preveni și disconfortul și problemele mamare pentru mama.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *