Alaptarea A - Z Probleme frecvente

Aromele laptelui matern

Virtuțile laptelui matern sunt determinate în special de compoziția sa, deoarece se adaptează nevoilor sugarului și variază de-a lungul perioadei de alăptare, pe parcursul zilei și chiar în timpul fiecărei hrăniri.

 Însă pentru ca mama și bebelușul să se bucure de toate avantajele alăptării este important ca mama să fie bine informată. Cele mai multe mame găsesc dificilă alăptarea din cauza așa-ziselor restricții impuse, în mare parte doar mituri – una dintre restricții fiind legată de alimentația mamei în timpul alăptării.

Am scris deja în acest articol că nu este necesar să urmați nicio dietă specială în timpul alăptării și că nu există alimente interzise în această etapă, chiar dacă unele alimente schimbă gustul laptelui (usturoi, ceapă, sparanghel, anghinare, condimente …), dar nu îl fac pe copil să mănânce mai mult sau mai puțin.

Aceste modificări ale gustului în laptele matern îl ajută pe bebeluș să se familiarizeze cu diferite arome, ceea ce îl face să accepte mai ușor hrana solidă, când îi va veni momentul.

S-a demonstrat că particulele responsabile de aromatizarea alimentelor sunt capabile să traverseze bariera placentară, prin urmare, în interiorul uterului, unde fătul înghite lichid amniotic în mod regulat, el este deja în contact cu cele mai frecvente arome din dieta mamei sale.

Cu toate acestea, dacă bebelușul  nu poate face nimic în pântec, situația se schimbă atunci el când bea lapte matern, putând să-l respingă dacă gustul în cauză nu-i place.

Deși acest lucru este posibil, mai des este cazul în care bebelușii alăptați sunt mai atrași să încerce și, mai târziu, să accepte alimente noi, deoarece sunt obișnuiți cu modificările uzuale ale gustului în laptele matern.

Laptele formulă, evident, este întotdeauna același, cu același gust și miros, cu excepția cazului în care se schimbă marca.

Poate fi necesar să se evite un anumit aliment numai dacă bebelușul prezintă un anumit disconfort (vărsături, diaree, erupții cutanate, disconfort sau respingerea laptelui) în mod repetat, după ce mama mâncat un aliment puternic la gust.

Faptul că aromele alimentare trec în laptele matern este ceva care i-a nedumerit întotdeauna pe cercetători și există mai multe studii asupra acestui fapt. De exemplu, într-unul dintre ele, efectuat acum mai bine de 20 de ani, pastilele de usturoi au fost folosite pentru a observa efectul lor în laptele matern, și apoi la sugari, comparativ cu un grup de control căruia i s-au administrat pastile fără usturoi (placebo).

Interesant este că, atunci când intensitatea usturoiului a fost mai mare în lapte, bebelușii au fost mai atrași să sugă. Acest studiu dublu-orb, în ​​care nici mamele, nici cercetătorii nu știau cine a primit pastila de usturoi și cine a primit placebo, a fost capabil să demonstreze prezența atât a mirosului, cât și a esenței de usturoi în compoziția laptelui matern al grupului de mame care au luat pastile de usturoi.

Dar ce se întâmplă cu laptele care a fost congelat? Se poate strica, iși poate modifica gustul sau mirosul? Des primesc întrebarea aceasta de la mame, în special când bebelușii refuză laptele anterior congelat.

De stricat, clar nu se strică, dacă au fost respectate toate normele de depozitare, însă își poate modifica gustul și mirosul.

Laptele matern are în compoziția sa, printre multe alte lucruri, o enzimă numită lipază. Sarcina sa este de a distruge grăsimea și de a ajuta bebelușul să digere laptele matern.

Atunci când depozităm laptele, aceste enzime pot începe să funcționeze descompunând proteinele sau grăsimile, ducând la o modificare a mirosului și gustului laptelui.


Există mame, nu toate, care au o cantitate mare de lipază în laptele pe care îl produc. Deci, dacă păstrați laptele în frigider, această enzimă începe să digere grăsimile. Rezultatul este o producție de acizi grași liberi în lapte, ceea ce îi conferă  laptelui un miros de rânced, ba chiar  și un gust metalic.

Acest lucru se întâmplă rar, laptele nu este stricat, poate fi folosit, însă unii bebeluși  îl acceptă foarte bine, alții nu.  Bineînteles înainte de a da vina pe lipază trebuie sa te asiguri că ai respectat toate normele în privința colectării și depozitării laptelui matern.

Dacă bebelușul tău îl respinge, este mai bine iți iei niște măsuri înainte de a face stocuri foarte mari.

 Pentru a face acest lucru, primul lucru de făcut este să știi dacă laptele tău conține multă lipază. Acest lucru se face practic făcând testul: extragi lapte,  îl lași la frigider pentru câteva ore (pentru a permite lipazei să acționeze), noaptea îl înghețați, îl lași câteva zile și apoi îl scoți pentru decongelare la frigider.

Dacă atunci când îl guști și miroși, îți dai seama că nu pare deloc apetisant, laptele tău cel mai probabil este bogat în lipază.  Ce poți face dacă se întâmplă asta?

Dacă laptele are o concentrație ridicată a acestei enzime, ceea ce trebuie să faci este să opărești lapte matern înainte de a-l congela, prin procesul de OPĂRIRE, NU FIERBERE, se elimină o parte din concentrația respectivă de lipază.

Pentru opărire, pur și simplu extragi laptele și îl încălzești într-o cratiță până când încep să apară bule în laptele care este în contact cu pereții cratiței.

 Apoi se toarnă  în recipientul în care urmează să fie depozitat și se răcește rapid în contact cu apă rece și gheață. Odată rece, este etichetat și depozitat în congelator.

Bineînțeles,  este important să extragi laptele respectând toate normele de igienă în privința colectării.

Fie că bebelușul tău primește lapte matern muls sau direct de la sursă, te felicit și sper ca artilolul să îți fie de folos.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *