Alaptarea A - Z Probleme frecvente Resurse

Anestezia și alăptarea

Sănătatea mamei este la fel de importantă, ba chiar mai importantă în perioada alăptării. Cred că nici o mamă în perioada de alăptare nu ar dori să experimenteze dureri de dinți, dureri date de litiaza biliară sau orice alte dureri care să ducă la o noapte albă cu dureri groaznice, mai ales că, atunci când ești mama, copilul necesită atenție MEREU, și nu toate mamele au parte de ajutor.

Am avut foarte multe cazuri în ultima vreme, am primit multe telefoane de la mame îngrozite că trebuie să oprească alăptarea deoarece au nevoie de o intervenție chirurgicală. ȘI MAI TOATE ERAU SPERIATE CĂ TREBUIE SĂ OPREASCĂ ALĂPTAREA!!????

De ce oare? Nu am un răspuns căci studiile ne demonstrează exact inversul, și anume că anestezia locală și chiar cea generală sunt compatibile cu alăptarea.

Acest lucru este valabil si pentru lucrările dentare. Că tot văd întrebarea acesta in grupurile de suport în alăptare ” Îmi pot repara, trata măseaua/dintele dacă alăptez? “

Orice procedură dentară sau de altă natură, care necesită anestezie locală sau generală este compatibilă și alăptarea NU trebuie suspendată.

Lakefield Dentistry

Orice procedură dentară este compatibilă cu alăptarea: extracții molare, vindecarea cariilor dentare, tratamentele canalului radicular, curățarea și albirea dentară, printre altele, deoarece tipul de anestezie utilizat în aceste proceduri este local, adică din anestezicul folosit lamăseaua, dintele pe care îl repari, o mică parte se absoarbe intravascular prin difuziune , iar o altă parte și mai mică, infima, se secreta in laptele matern. Radiografia dentara este de asemenea compatibila cu alaptarea. Est sigur pentru o mamă care alăptează să facă orice fel de radiografie, inclusiv radiografie dentară sau chiar radiografie toracică. Radiația cu raze X poate distruge câteva dintre celulele vii din laptele matern aflat în alveolele mamare în momentul scanării, dar nu va expune bebelușul la radiații.

Nu este necesar să exprimați (mulgeți) și să aruncați laptele sau să așteptați X număr de ore pentru a alăpta după procedură.

Dovezile științifice disponibile arată că și în cazul anesteziei regionale (spinală sau epidurală) majoritatea medicamentelor administrate sunt excretate în concentrații foarte mici în laptele matern, deci acest lucru nu ar reprezenta un risc pentru mamă sau copil.

Și mamele nou-născuților (sănătoși) sau copiiilor mai mari care primesc anestezie general pot alăpta imediat ce sunt treze și stabile. Riscul nu este dat neapărat de substanțele folosite, ci de posibilitatea ca mama să adoarmă cu copilul în brațe, de aceea este recomandat ca mama să fie însoțită de o rudă care să se îngrijească de cei doi.

Ori de câte ori este posibil, este de preferat intervenția chirurgicală de zi pentru a evita perturbarea rutinelor zilnice. O femeie supusă unei intervenții chirurgicale de zi trebuie să aibă un adult responsabil să stea cu ea în primele 24 de ore. Ar trebui să aveți grijă când dormiți împreună cu bebe, practic să nu adormiți în timp ce vă hrăniți copilul.

Cei de la ANESTHESIA cu ajutorul dr. Ron George din Canada, au realizat acest poster, adevărat puteau folsi altă poză in locul biberonului, dar mă bucur de informație:

Dr Ron George – Canada

Liniile directoare publicate de Asociația Americană a Anesteziștilor (ASA) în revista Anesthesia susțin faptul că alăptarea este sigură dacă mama a suferit cam orice tip de anestezie și, de îndată ce aceasta este trează, copilul poate fi hrănit din nou.

Când ar putea anestezia constitui o amenințare reală sau o alertă pentru alăptare?

Voiam să scriu, când medicii refuză să se informeze, dar…….

Medicamentele precum unele opioide intravenoase cu acțiune îndelungată și benzodiazepinele trebuie utilizate cu precauție la mamele cu copii cu vârsta de până la 6 săptămâni, în special după doze multiple. În această situație, sugarul trebuie observat pentru semne de somnolență, mai ales dacă mama prezintă semne de sedare sau dificultăți de trezire. Cu toate acestea, o doză unică de perfuzie de fentanil sau remifentanil (opioide mai aglomerate) este compatibilă cu alăptarea.

E-lactancia este o platformă web care permite verificarea compatibilității medicamentelor cu alăptarea, la fel și Lactmed sau lecrat.fr, în special evaluând raportul de lapte matern/plasmă al fiecărui medicament. Medicamentele cu valori > 1 implică faptul că medicamentul nu este potrivit pentru o femeie care alăptează.

Așadar, nu uita: majoritatea anestezicelor sunt excretate în concentrații mici în lapte și / sau sunt eliminate foarte rapid, ceea ce permite alăptarea imediat ce mama este trează, alertă și capabilă să-și țină bebelușul.

Proaspetele mame care au nevoie de anestezie pentru o intervenție chirurgicală sau o altă procedură ar trebui să se consulte întotdeauna cu medicul lor și cu specialistul în lactație umană, pentru informații specifice situației lor. Există excepții de la fiecare regulă și pot exista și alte considerații la care să ne gândim. A decide dacă se continuă alăptarea înseamnă a cântări atât riscurile, cât și beneficiile, după ce ați primit îndrumări adecvate.

Referințe:

1.https://www.asahq.org/standards-and-guidelines/statement-on-resuming-breastfeeding-after-anesthesia

2.Dalal PG, Bosak J, Berlin C. Safety of the breast-feeding infant after maternal anesthesia. Pediatric Anesthesia 2014; 24: 359-71.

3.Breastfeeding after Anesthesia: A Review for Anesthesia Providers Regarding the Transfer of Medications into Breast Milk

Benjamin Cobb, MD, Renyu Liu, MD PhD, Elizabeth Valentine, MD, and Onyi Onuoha, MD MPH*


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *