Alaptarea A - Z

Anestezia dentară și alăptarea

Există o credință veche că femeile care alăptează ar trebui să evite să-și hrănească copilul timp de douăzeci și patru de ore după ce au primit tratament cu anestezie. Acest lucru se baza pe politici vechi stabilite de mai multe organizații. Problema este că aceste politici au fost puse în aplicare înainte de a exista date cu privire la cât de mult anestezic trece în laptele matern și la riscul pentru copilul care consumă laptele matern. Ei bine, cercetările publicate în ultimii ani arată că a sosit momentul să renunțăm la metoda „pompeaza și aruncă”.

Orice procedură dentară sau de altă natură, care necesită anestezie locală sau generală este compatibilă și alăptarea NU trebuie suspendată. Medicamentele precum unele opioide intravenoase cu acțiune îndelungată și benzodiazepinele trebuie utilizate cu precauție la mamele cu copii cu vârsta de până la 6 săptămâni, în special după doze multiple.

În august 2020, Asociația de Anestezie (Marea Britanie și Irlanda, AA) a publicat Ghidul privind Anestezia și Sedarea la Femeile care Alăptează 2020. De asemenea, în octombrie 2019, Societatea Americană de Anestezie (ASA) și-a prezentat declarația cu privire la reluarea alăptării după anestezie. Ambele organizații recomandă ca alăptarea să continue în mod normal, fără a întrerupe rutina  mamei si a bebelusului sau a arunca laptele după utilizarea anestezicelor.

Aceste organizații și-au fundamentat politicile pe cercetările care arată că o cantitate insignifianta de anestezic trece în laptele matern, în concentrații prea mici pentru a avea semnificație clinică. Aceste directive afirmă că beneficiile utilizării anestezicelor depășesc cu mult riscurile. Se menționează că întreruperea alaptarii poate afecta producția de lapte. Această recomandare este valabilă atât pentru anestezia generală, cât și pentru cea locală. ASA și AA au subliniat ambele importanța folosirii cu precauție a tehnicilor de gestionare a durerii pe bază de opioide.

Deși înțeleg că această informație poate fi dificilă pentru unii medici, cred că este important să recunoaștem cercetarea pe care aceste asociații au făcut-o în această privință. Mai mult, atunci când privim imaginea de ansamblu, aceasta are sens. Câte femei primesc epidurala, anestezie în timpul travaliului și al nașterii? Substanțele anestezice utilizate în stomatologie sunt aceleași cu cele folosite în cazul operațiilor de cezariană sau în procedurile de anestezie epidurală, cu cantități semnificativ mai mari în ultimele două situații. Cu toate acestea, alăptarea este recomandată imediat după naștere în toate aceste situații. Deci, femeile care nasc cu epidurala/cezariană primesc doze mai mari de anestezice decât cele obișnuite la un cabinet stomatologic și recomandarea în cazul acesta este ca alăptarea să înceapă cât mai curând după naștere.. 

Dacă este în regulă să alăptezi după o procedură precum o epidurală, de ce nu ar fi în regulă după un tratament stomatologic?

Doresc să evidențiez că organizațiile ASA și AA nu au furnizat recomandări specifice privind alegerea anestezicelor în ghidurile lor. Se menționează că articaina  are o jumătate de viață medie de 27 de minute, ceea ce înseamnă că este eliminată din sistem mai rapid în comparație cu alte anestezice locale obișnuite.

Mai exact, ca să înțelegeți cum este cu timpul de înjumătățire, luăm articaina ca exemplu,ea are o jumătate de viață medie(perioada de timp necesară pentru ca jumătate din cantitatea inițială a acelei substanțe să fie eliminată din organism) de aproximativ 27 de minute. Acest lucru înseamnă că după aproximativ 27 de minute de la administrarea articainei, jumătate din cantitatea inițială a acesteia a fost eliminată din corp prin procesele de metabolizare și excreție. Restul de 50% din articaină va continua să fie metabolizat și eliminat în următoarele 27 de minute, și tot așa. Acest lucru contribuie la o mai mică cantitate de substanță care intră în laptele matern. După revizuirea mai multor surse și articole, s-a constatat că lidocaina, bupivacaina și mepivacaina sunt, de asemenea, anestezice locale des utilizate și sunt considerate adecvate în această situație.

La fel și în cazul adrenalinei, deoarece ea se administrează în lucrările dentare pentru a îmbunătăți eficacitatea anesteziei și pentru a reduce sângerarea în timpul procedurilor dentare, și nici ea nu este considerată un risc semnificativ pentru alăptare.

Iată de ce:

Dozele de adrenalină utilizate în astfel de soluții sunt de obicei foarte mici și sunt administrate local, în apropierea dintelui sau a zonei tratate. Cantitatea minimă de adrenalină absorbită în sânge este, în general, prea mică pentru a avea un impact semnificativ asupra organismului copilului prin intermediul laptelui matern. Și, la fel ca articaina, adrenalina are o jumătate de viață scurtă în sânge, ceea ce înseamnă că este eliminată rapid din corp.

Deci, dacă tratezi o pacientă care alăptează, nu mai este necesar să recomanzi pacientei tale să pompeze și să arunce laptele. De asemenea, ia în considerare alegerea anestezicului, utilizarea unui anestezic care se metabolizează rapid ar putea ajuta la eliminarea oricăror preocupări suplimentare pe care tu sau pacientul tău le-ar putea avea. Am scris aici despre cum poti verifica compatibilitatea medicamentelor în alăptare, poate îți e de ajutor.

Vă încurajez să împărtășiți această informație cu toții … din pacate majoritatea stomatologilor din Romania nu sunt conștienți de ce tratamente pot fi efectuate în timpul alăptării.

Referinte:

Benjamin Cobb et al., « Breastfeeding after Anesthesia: A Review for Anesthesia Providers Regarding the Transfer of Medications into Breast Milk », Translational perioperative and pain medicine 1, no 2 (2015): 1‑7. PMC4582419

J. Mitchell et al., « Guideline on Anaesthesia and Sedation in Breastfeeding Women 2020 », Anaesthesia 75, no 11 (2020): 1482‑93. 10.1111/anae.15179

American society of anesthesiologists, « Statement on Resuming Breastfeeding after Anesthesia ».

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *