Nutriție mami și bebe

Alimentele cu risc de înec pentru bebeluși, toddleri sub 5 ani

Una dintre marile temeri pe care le are un părinte la începerea diversificării (odată ce bebelușul împlinește 6 luni și este gata să treacă de la alăptarea exclusivă sau hrănirea cu formulă la introducerea hranei solide), este riscul de înec, posibilitatea de a se sufoca.
De fapt, este o teamă care poate determina mulți părinți să renunțe la metoda Baby Led Weaning (BLW), autodiversificare. Totuși, dacă micuțul este pregătit pentru diversificare și îi oferi mâncarea tăiată și pregătită în mod corect, iar tu îl însoțești în acest proces și îl ajuți să ia parte la mesele în familie, nu trebuie să îți faci griji.


Și oricum ai începe diversificarea, copilul trebuie expus la texturi diferite. Nu va mânca o viață doar piure. Doar oferindu-i bucăți îi vei permite copilului să învețe importanța mărimii mâncării, astfel încât să poată stabili ce poate fi înghițit și ce nu. Doar trecând la bucăți, la noi texturi, îi vei permite să îşi consolideze mișcările de învățare a acestui act de a mânca și de a mesteca. Întârzierea acestei etape poate determina şi întârzierea unor abilităţi esențiale (masticaţie, motricitate fină).
Organisme precum AAP, AEP recomandă ca toate familiile să fie educate în
prevenirea sufocării și ca toți copiii să evite alimentele riscante până la 4-5 ani indiferent de metoda de hrănire folosită.

Care sunt alimentele cu cel mai mare risc de sufocare sau înec pentru copilul tău?

  • Allimentele care se pot rupe în bucăți mari și tari, cum ar fi mărul, castravetele și morcovul. Este adevărat că unele dintre alimentele menționate anterior le poți oferi dacă le gătești în prealabil sau le tai într-un mod în care să nu existe niciun pericol. De exemplu: merele pot fi coapte sau gătite la abur, în așa fel încât să-și piardă duritatea, la fel ca morcovii fierți sau aburiți și suficient de moi încât să nu existe niciun risc.
  • Alimentele rotunde întregi: struguri, fructe roșii, roșii cherry, măsline, cireșe, căpșuni, rodia. Le puteți oferi zdrobite de la început sau tăiate în 4 părți, fără semințe, sâmburi sau părți dure. Strugurii se pot oferi atâta timp cât îi tăiați vertical, parcă ar fi segmentele unei portocale, și în patru părți, pentru a vă asigura că au o formă neregulată. Același lucru este valabil și pentru roșiile cherry.
  • Nucile întregi sau tocate. Le poți oferi sub formă de paste, precum untul de arahide, sau măcinate, râșnite.
  • Alimente tari sau lipicioase, cum ar fi floricele de porumb și bomboane.
  • Alimente tăiate în formă circulară sau de tip monedă, cum ar fi feliile de cârnați. Acestea fiind cilindrice, de dimensiunea căilor respiratorii, se pot bloca cu ușurință în hipofaringe, ocluzând complet căile respiratorii. Și, în ciuda a ceea ce ați putea crede, tăierea precisă a acestora în felii crește acest risc și mai mult. Așa că mai bine aruncă-le din frigider! Este carne procesată cu grăsimi, sare, conservanți… care nu oferă niciun beneficiu nutrițional pentru copii, cu atât mai puțin pentru un bebeluș.
  • Oasele. Trebuie să aveți grijă și la oase în cazul cărnii. Oferă întotdeauna bucățile de carne dezosate, tăiate în așa fel încât bebelușului să îi fie ușor să le ridice și să le mănânce. Poți oferi și copănelîntreg după ce te asiguri că ai îndepărtat toate zgărciurile și oasele mici. Trebuie să fii atent și la pește; deși în acest caz nu din cauza riscului de sufocare, ci pentru că un oscior „uitat” se poate înfige cu ușurință în gâtul micuțului.

Pentru a evita sufocarea, este de asemenea foarte important să te asiguri că micuții mănâncă calm și fără grabă, că nu sar sau aleargă în timp ce mănâncă, nu plâng sau râd și, bineînțeles, e important să ai noțiuni de prim ajutor pentru a ști cum să reacționezi în caz de sufocare. De asemenea, e de ajutor să testezi tu duritatea alimentelor, poți face acest lucru incercând să zdrobești cu limba și palatul dur alimentul destinat copilului, dacă se zdobește este numai bun pentru micuț.

Toți părinții, precum și profesioniștii care lucrează cu copiii ar trebui să știe să practice manevra Heimlich dacă este necesar sa fie aplicata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *