Alaptarea A - Z Nutriție mami și bebe

Alăptez, ce pot să mănânc?

Dacă este primul tău copil, s-ar putea să te simți copleșită de noile obligații (dacă ești să zicem la al treilea, vei avea mai multă experiență, dar și multe alte obligații). Multe mame nu au timp să gătească , să mănânce și pentru ca mănâncă pe fugă  câte o „ porcărie” din frigider, uneori în picioare și cu copilul în brațe, se tem că vor ajunge subnutrite, că laptele lor nu va mai fi nutritiv.

Alimentația mamei nu are un impact asupra calității laptelui ei, cu excepția cazului în care suferă de carențe grave. În caz contrar, organismul va găsi întotdeauna în sânge elementele necesare pentru a produce lapte

 La fiecare consiliere sunt întrebată de proaspăta mamă, de tată, de bunică, ce alimente sunt interzise în alăptare, medicul de familie a zis ca am voie doar o felie de măr, sarmale doar în vis, iar de cafea nici nu este vorba!

Unoeri mi se pare că sunt specialilști care vor să micșoreze rata alăptării cu asemenea sfaturi, rata alăptării în România este deja extrem de mică ,mai exact 12,6%.

Alăptarea nu este egală cu boala, mamele care alăptează au o cerere crescută de energie, laptele matern conține aproximativ 67 Kcal/100 ml, prin urmare s-a estimat că acest lucru necesită un consum suplimentar de energie, 500-600 de calorii pe zi.

Cei mai mulți dintre nutrienți se remarcă printr-o constanța remarcabila a nivelului lor in laptele matern, fără a fi influențați semnificativ de dieta. Singurele variabile din laptele matern sunt vitaminele hidrosolubile din grupul B, vitamina A, C, D, mineralele seleniu și zinc, acizii grași( omega-3 (alfa-linolenic, eicosapentaenoic, docosahexaenoic, stearidonic) și omega-6 (acid gama-linolenic). Acizii grași nesaturați sunt, de fapt, esențiali pentru dezvoltarea neurologică a copilului. Regăsiți acesti acizi în uleiurile vegetale, nuci, pește gras cum ar fi somonul.

Există alimente interzise în timpul alăptării?

Nu există. Nu este rău să mănânci prăjituri, un chips sau ciocolată atât timp cât nu sunt singurele componente ale dietei tale! Este în interesul tău să urmezi o dietă echilibrată pentru sănătatea ta, nu doar pentru copilul tău. Și,da poți mânca fructe, ciocolată, ba chiar poți bea și o cafea.

În special mamele însărcinate și cele care alăptează, trebuie să evite consumul anumitor tipuri de pește cu conținut ridicat de mercur( rechin,pește spadă, macrou).

Unele alimente schimbă gustul laptelui (usturoi, ceapă, sparanghel, anghinare, condimente …), dar nu îl fac pe copil să mănânce mai mult sau mai puțin.  În orice caz, gustul alimentelor trece  către copil din timpul sarcinii prin placentă deci copilul este deja obișnuit cu o multitudine de “arome”.

Uneori, copilul reacționează prost la un aliment și poate dezvolta o alergie( laptele matern conține urme de proteine.) Alergenul cel mai des întâlnit se regăsește în proteinele din laptele de vacă. Această reacție se poate manifesta prin probleme ale pielii( eczeme, erupții cutanate), probleme intestinale ,reflux. Acești bebelusi suferă de asa zisi colici, care sunt descriși in literatura de specialiate prin plâns ce depășește 3 h pe zi. Chiar și în aceste cazuri alăptarea trebuie să continue, însă este necesară eliminarea alergenului din dieta mamei,  iar pentru aceasta există diverse trucuri prin intermediul cărora un specialist poate ajuta mama să continue alăptarea și să aibă un aport nutrițional corect. De aceea este important când ai un bebelușcare plânge mult sau are scaune modificate să apelezi la un consultant în lactație.

Un alt mit este legat de apă, câtă apă trebuie să bea o proaspătă mamă care alăptează?

depositorio.com

Câtă dorește. Dacă alăptează senzația de sete este mai pronunțată decât de obicei, mai ales în timpul hrănirii, deoarece  hormonul oxitocină provoacă setea.  Să bei apă este ceva  automat, nu trebuie să calculezi și nici să  forțezi să bei 5 L de apă dacă nu simți nevoia.

Nu trebuie să mănânci mai mult decât de obicei sau să te privezi de anumite alimente pentru că alăptezi.

Este indicat să menții o dietă sănătoasă și echilibrată și nu uita, cea mai bună  mâncare in timpul alăptarii este cea pregătită de alții!

2 comentarii

  1. […] scris deja în acest articol că nu este necesar să urmați nicio dietă specială în timpul alăptării și că nu există […]

  2. […] care ne temem în alăptare. Cu siguranta siguranță ai auzit și tu o mulțime de lucruri despre interdicțiile ALIMENTARE din timpul alăptării și, bineînțeles, despre […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *