Alaptarea A - Z Resurse

Alăptarea și pierderea în greutate

„Alăptez și vreau să slăbesc”, „Ce dietă este compatibilă cu alăptarea?”, „Pot tine cura de slabire dacă alăptez?”

Sunt întrebări pe care le aud foarte des de la mamele care apelează la mine. Majoritatea nu au mai mult de 10 zile de la naștere…

Presiunea socială și standardele nerealiste de frumusețe ne pot copleși cu ideea de a pierde rapid în greutate după naștere. În plus, majoritatea influencerilor sau a femeilor celebre nu ajută la această imagine, împărtășind fotografii cu trupurile lor subțiri la doar câteva săptămâni după naștere. Majoritatea pozelor nu sunt realiste și nu trebuie să uităm că aceste femeii au de obicei chirurgul plastician, nutriționistul, dieteticianul și antrenorul personal  lânga ele încă de dinainte de naștere.

 Și as mai spune…..că se sacrifică multe în acest proces. În multe cazuri, alăptarea și timpul cu copilul sunt sacrificate.

Însuși Colegiul Regal al Moașelor din UK a luat atitudine și a declarat public că presiunea exercitată asupra proaspetelor mame pentru a pierde în greutate după nașterea bebelușilor le poate face să simtă „eșec și rușine”.

Cercetări efectuate în UK au descoperit că 81% dintre femeile care au născut recent un copil au fost presate să slăbească după naștere. Studiul a mai descoperit că 1 din 5 dintre cele care s-au simțit presate să slăbească au urmat o dietă intensă.

Cercetarea a fost realizată de echipa de la www.MoneySavingHeroes.co.uk, ca parte a unui studiu în curs de desfășurare asupra stilului de viață britanic.

Respondentele care au recunoscut că au fost presate să slăbească au fost întrebate „de cine v-ați simțit cel mai presata?” și în mod șocant, două cincimi au spus că s-au simțit cel mai presate de partenerul lor, 21% au spus părinții lor, 20% au dezvăluit că de prietenii lor și, nu atât de surprinzător, restul de 18% au spus că platformele de social media sunt cele care au exercitat cea mai intensă presiune.

Și oficialii de la Institutul German pentru Calitate și Eficiență în Îngrijirea Sănătății au unele îngrijorări serioase. Ei avertizează, într-o declarație recentă, că femeile sunt supuse unei presiuni prea mari pentru a slăbi după naștere – iar unele pierd în greutate într-un mod care este nesănătos pentru ele și copiii lor.

Potrivit directorului Institutului, profesorul Peter Sawicki, aproximativ 50% dintre femei pierd în greutate rapid după ce au născut. Celelalte 50% se luptă cu pierderea în greutate perioade mai îndelungate. Aceste femei, spun ei, tind să păstreze rezervele de grăsime – chiar și în ciuda eforturilor de scădere în greutate – ca o modalitate a organismului de a se asigura că există suficiente resurse pentru a hrăni copilul în perioadele de criză. (Sună atât de primar, nu?!)

Corpul tău a avut nevoie de 9 luni să se pregătească pentru sosirea copilului tău. Deși există femei cu gene bune care își recuperează rapid silueta, aceasta nu este o realitate pentru majoritatea. Corpul altora poate avea nevoie de mai mult timp pentru a se recupera și este important să ai răbdare în acest proces.

Alăptarea arde aproximativ 200 până la 500 de calorii pe zi. De asemenea, îți ajută uterul să revină la dimensiunea sa mai repede, dar acest lucru nu se traduce întotdeauna prin pierderea vizibilă în greutate. Există mulți factori care contribuie la acest lucru. Factori hormonali, obiceiuri, alimentație și multe altele. Ideea că alăptarea te face să slăbești poate crea presiune și așteptări false.

Vestea bună este că postpartum poți lucra pentru a pierde în greutate. O dietă echilibrată și sănătoasă, consumul de apă adecvat și exercițiile fizice sunt cele mai sigure modalități de a pierde în greutate, deși nu sunt neapărat cele mai rapide. Mișcarea este sănătoasă pentru toate etapele din viața unei femei, inclusiv pentru perioada sarcinii și alăptării. Deci dacă alăptați, nu numai că este permis să faceți sport, ci este chiar recomandat! Trebuie să fim atenți cu dietele restrictive care pot crea lacune nutriționale și pierdere în greutate foarte rapidă, deoarece aceasta a fost legată de schimbări negative în sănătatea și producția de lapte a mamei.

Este posibil ca din cauza dorinței de reajunge mai repede la greutatea ideală sau din cauza preocupării că nu mâncați corespunzător, să vă simțiți tentate să apelați la „rețete minune”, care sunt comercializate pentru a slăbi rapid sau pentru a suplimenta alimentația, precum: Herbalife, Shakeology…. Este chiar probabil ca unii angajați (agenți de vânzări) să vă spună că le puteți folosi în alăptare și chiar în sarcină. Din păcate, aceste informații sunt greșite și ar trebui să manifestăm o atenție sporită atunci când luăm decizia de a le consuma.

• Aceste tipuri de produse nu sunt aprobate de EMA.

• Multe dintre aceste produse nu au studii clinice care să demonstreze efectele la persoanele însărcinate sau care alăptează.

• Aceste produse, deși sunt vândute ca fiind naturale, pot avea ingrediente care nu sunt sigure pentru alăptare și vă pot afecta copilul și lactația.

• Multe au cantități de vitamine mai mari decât cele recomandate pentru sugari și femei însărcinate, cum ar fi B6, care ar putea afecta producția de lapte.

• Înlocuirea meselor cu aceste tipuri de produse poate crea deficiențe nutriționale sau dezechilibre care pot afecta sănătatea mamei care alăptează.

• Pierderea rapidă în greutate poate afecta producția de lapte și sănătatea mamei care alăptează.

Pentru a primi ajutor legat de hrănirea în siguranță a bebelușului tău și dietă, apelează la un nutriționist a cărui pregătire temeinică i-a oferit toate informațiile necesare realizării unei diete conforme cu toate nevoile mamei și copilului alăptat.

Bibliografie:

https://www.iqwig.de/en/search/#searchQuery=query=losing%20weight

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *