Alaptarea A - Z

Alăptarea si menstruația

Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le au mamele care alăptează este când își vor recăpăta ciclul menstrual? Nu că nu se simt ok și fără, dar aud tot felul de mituri din popor despre etapa asta. Ei bine, răspunsul la această întrebare poate varia considerabil și depinde de mai mulți factori. Așadar, să analizăm puțin această chestiune complexă.

Când ești proaspătă mamă și te ocupi de un bebeluș nou-născut, corpul tău trece printr-o serie de schimbări hormonale majore. Știi tu, furtuna care îți dă “voie” să fii nervoasă(aici era un smiley face, mamele pe care le văd , știu gluma). Să fiu din nou serioasă, unul dintre efectele acestor schimbări este că în corpul tău se „dezactivează” practic ovulația. Cu alte cuvinte, nu vei elibera un ovul și, în consecință, nu vei avea menstruație în timp ce alăptezi exclusiv((adică nu suplimentezi cu formula și alăptezi regulat pe tot parcursul zilei și nopții).

Cu toate acestea, momentul exact când „butonul” pentru ovulație va fi „pornit” este o chestiune individuală. De obicei, se estimează că o mamă care alăptează exclusiv nu își va recăpăta menstruația în intervalul de 9-18 luni de la naștere. Bineînțeles, există femei la care se va instala ciclul mult mai devreme, iar altele pot constata că menstruația lipsește pentru o perioadă mai lungă. Nu există o „rețetă universală” pentru toate aceste situații.  Și chiar dacă ai avut menstruație o dată sau de două ori, aceasta ar putea să dispară din nou pentru câteva luni. Unele mame pot experimenta semne tipice de ovulație, precum crampe, sensibilitate la sâni sau modificări hormonale, dar menstruația poate să nu apară. Această imprevizibilitate poate fi foarte frustrantă, iar acesta este unul dintre motivele pentru care alăptarea nu este întotdeauna o metodă contraceptivă sigură.

Un moment obișnuit în care multe mame observă că menstruația lor începe să dea semne că se întoarce este atunci când bebelușul începe să consume alimente solide cu regularitate și începe să doarmă pentru perioade mai lungi. Aceste schimbări îi transmit corpului că ovulația (și, eventual, reproducerea) poate reveni. Ieeeei??

Dar ce se întâmplă cu producția de lapte când ciclul menstrual își face simțită prezența? Multe mame se plâng că nu mai au lapte, că “au auzit” că nu este bine să alăptezi când revine menstruația, șamd. Da, sunt schimbări deoarece în timpul ciclului menstrual, nivelurile hormonilor estrogen și progesteron fluctuează. În faza luteală a ciclului menstrual, care are loc după ovulație și înainte de menstruație, nivelul de progesteron crește. Această creștere a progesteronului poate avea un efect ușor inhibitor asupra producției de lapte și poate cauza sensibilitate în sâni și la sfârcuri. Știi sigur la ce mă refer, nu e așa?

Dar nu doar hormonii sunt cei care produc schimbări , aceste modificări ale nivelurilor de estrogen și progesteron afectează nivelul de calciu din sânge. Concentrația serică de calciu este cea mai scăzută înaintea menstruației. Și, deoarece nivelurile scăzute de calciu seric pot reduce producția de lapte, lactația poate avea fluctuații înainte de menstruație.

Această scădere a volumului de lapte în sine nu este, de obicei (bineînțeles, există și exceptii), foarte semnificativă și, în general, se întâmplă cu câteva zile înainte ca ciclul menstrual să înceapă. Poți observa că bebelușul tău devine mai agitat, în special dacă declanșarea reflexului de ejecție durează puțin mai mult decât de obicei. Aceste schimbări pot, de asemenea, să facă ca laptele tău să aibă un gust ușor diferit ceea ce poate provoca și mai multă agitație în timpul alăptării. Da, compoziția laptelui se schimbă oarecum înainte de menstruație. Concentrațiile de clorură de sodiu (sare) cresc, iar lactoza (zahărul din lapte) scade. Acest lucru face ca laptele să aibă un gust mai sărat sau mai puțin dulce. În timp ce un copil mic se poate plânge de schimbare, sugarii nu sunt capabili să descrie verbal această schimbare, dar totuși pot să protesteze puțin. Asta nu înseamnă că laptele nu mai este bun sau că ar trebui să renunți, nicidecum!

Iată câteva sfaturi care să te ajute să poți gestiona această scădere temporară a cantității de lapte:

1. Alăptează sau pompează mai des: Creșterea frecvenței alăptării sau a sesiunilor de pompare poate ajuta la stimularea producției de lapte.

2. Asigură-te că bebelușul este atașat corect: Verifică dacă bebelușul tău se prinde corect la sân și suge eficient pentru a asigura un transfer optim de lapte.

3. Ia în calcul suplimente precum magneziu, calciu înainte de menstruație cu minimum o săptămână. Pentru mamele care alăptează, asigurarea includerii anumitor nutrienți în dietă este cu atât mai importantă acum. Pe lângă DHA, colină, calciu și alți nutrienți care sunt importanți, magneziul este unul care ar trebui să fie, de asemenea, o preocupare principală.

De ce? În primul rând, aportul adecvat de magneziu poate ajuta la menținerea cantității de lapte matern. Cu toate că magneziul nu va stimula direct producția de lapte, acest mineral ajută la reglarea calciului în sânge, joacă un rol în relaxarea corpului, ceea ce poate ajuta indirect la o mai rapidă ejecție a laptelui matern, grație nivelului mai scăzut de stres.

4. Odihnește-te și hrănește-te adecvat: Ia-ți timp pentru odihnă și asigură-te că ai o dietă echilibrată. Aceste aspecte pot influența pozitiv producția de lapte, sunt multe alimente care pot avea efect lactogen. Da. Știu că e cam greu să faci asta când ai copii, dar lasă vasele, rufele și ai grijă doar de tine și bebe.

În concluzie, menstruația poate reveni într-un mod foarte individual la mamele care alăptează și poate aduce unele schimbări minore în producția de lapte. Dacă observi că ai dificultăți sau ai preocupări cu privire la  cu lactație, nu ezita să consulți un consultant în alăptare pentru sfaturi suplimentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *