Alaptarea A - Z

Alăptarea și consumul de alcool

Se apropie sărbătorile și te gândești că de Revelion sau de ziua ta vrei să ciocnești un pahar de șampanie? Când alăptezi, știi că ceea ce bei sau mănânci trece în laptele tău… Pe internet, informațiile despre alăptare sunt uneori contradictorii și nu este întotdeauna ușor să-ți găsești răspunsurile. Poți sau nu poți să bei un pahar de șampanie sau un pahar de vin? Vrei să guști o friptură în vin?

Intră alcoolul în sânge?

Bebelușii alăptați primesc doar o mică parte din alcoolul consumat de mame, deoarece trece în laptele matern în același mod în care ajunge în sânge.  Alcoolul consumat de mamă trece în sânge și lapte în câteva minute. Organismul îl elimină apoi prin metabolizarea lui. Nivelul de alcool din lapte este, prin urmare, echivalent cu nivelul de alcool din sângele mamei. Atinge vârful în jur de 30-60 de minute după consum. Dar mare atenție, nu este depozitat în laptele matern pentru alăptarea ulterioară.

Prin urmare, dacă sângele tău conține 0,08% alcool după 2 pahare de alcool, la fel și laptele. Unii experți chiar spun că dacă ești suficient de treaz pentru a conduce, ești suficient de trează și pentru a alăpta.

Luați exemplul unei mame care cântărește în jur de 60 kg și bea un pahar de vin pe stomacul gol ( lucru pe care nu vi-l recomand deloc!):

Nivelul ei de alcool în sânge va fi în jur de 0,2 g pe litru. Laptele ei va avea, așadar, un conținut de alcool de 0,2g/L. Dacă copilul său suge si primește, să zicem, 150 ml  de lapte în cele 2 ore de la consumul de alcool, va ingera 0,03 g de alcool..

Deci alăptez: pot să beau un pahar de vin?

Pai da! Poți bea cu moderație dacă alăptezi! Pentru un pahar de vin, cantitatea de alcool care trece prin sângele bebelușului este infimă. Dacă nu dorești ca bebelușul să ingereze alcool (chiar și în cantități mici), poți bea paharul cu ce vrei tu fix în momentul hrănirii bebelușului: alcoolul nu va fi încă în sânge. Se va elimina în 2-3 ore (timp mediu de care organismul are nevoie pentru a elimina alcoolul din organism). Deci nu îți face griji pentru următoarea hrănire!

Alcoolul este prezent în lapte în aceeași concentrație ca și în sânge, dar nu îi modifică compoziția. Nivelul de alcool din lapte scade în același timp cu cel din sânge.

Un studiu din 2008 a arătat că biodisponibilitatea alcoolului este mai mică la femeile care alăptează:

  „Disponibilitatea sistemică a alcoolului scade în timpul alăptării. Cu toate acestea, reducerea disponibilității alcoolului la femeile care alăptează nu a dus la modificări proporționale ale efectelor subiective ale alcoolului. »

În plus, dacă alcoolul este băut în același timp în care mănânci, alcoolul are nevoie de mai mult pentru a fi transferat în sânge. Să presupunem că trebuie să-și aștepte rândul, iar în acest timp organismul elimină deja o parte din alcool. De fapt, nivelul maxim de alcool este mai scăzut cu consumul alimentar paralel.

Alăptarea și alcoolul: recomandări de utilizare

Este ok să bei un pahar sau două. E recomandat să bei moderat! Trebuie să fii mereu capabilă să ai grijă de bebeluș și să îi satisfaci nevoile. Consumul unei cantități mari de alcool îți poate afecta starea de conștiență, dar și lactația, precum și dezvoltarea motorie și somnul bebelușului. Dozele mari de alcool pot încetini reflexul de ejecție a laptelui, în timp ce vor face să crească nivelul de prolactină. Cu alte cuvinte, dacă bei mai mult de 2 pahare, riști să produci mult lapte, dar acesta va „ieși” mai încet sau mai greu.

Pot mânca un fel de mâncare gătit cu alcool (tocană, risotto)?

Alcoolul folosit în preparatele gătite și înăbușite se evaporă parțial. Cantitatea rămasă este mică. Așa ca poți savura lejer un risotto sau o friptură în vin!

Berea „fără alcool” conține alcool!

Termenul „fără alcool” înseamnă mai puțin de 1% alcool.  Prin urmare, este posibil ca o așa-numită băutură „fără alcool” să conțină, în cele din urmă, o doză mică. Această doză mică se datorează a ceea ce se numește fermentație alcoolică, „un proces biochimic care transformă zaharurile în alcool într-un mediu lichid și fără aer” (Wikipedia). Echivalentul unui fruct supracoapt, de exemplu!

Beneficiile alăptării depășesc riscurile consumului ușor și ocazional de alcool (mai puțin de 2 băuturi pe săptămână). În plus, nu există studii care să arate că un astfel de consum poate dăuna copilului. Academia Americană de Pediatrie clasifică alcoolul drept substanță compatibilă cu alăptarea.

Așadar, petrecere frumoasă!

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2265592/

https://ibconline.ca/maternal-medications-fr/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *