De ce să alăptezi la cerere? Cum funcționează alăptarea? E mai bine să faci program de mese?
Înțelegerea procesului și a modului în care funcționează mecanismul alăptării poate fi de mare ajutor pentru a ști cum să gestionezi lactația. Procesul de producere a laptelui matern este determinat de hormoni, cerere și ofertă.
98% dintre femei pot alăpta, glanda mamară a celor 95-98% trece prin trei stadii de dezvoltare: Mamogeneză / Lactogeneză I și II /Lactogeneză III sau Galactopoieză. După Lactogeneză II, există o trecere la sistemul de control autocrin (sau local). Aceasta este etapa de menținere a producției de lapte, o etapă de întreținere în timpul căreia sinteza laptelui este controlată în sân – îndepărtarea laptelui este mecanismul principal de producere și de întreținere a unei lactații bogate.
Eliminarea laptelui este determinată de apetitul bebelușului. Deși problemele hormonale pot încă interfera cu lactația, nivelurile hormonale joacă un rol mult mai mic în lactația stabilită. În circumstanțe normale, sânii vor continua să producă lapte pe termen nelimitat atâta timp cât eliminarea laptelui continuă.
Laptele conține o mică proteină numită Feedback Inhibitor of Lactation (FIL), care joacă un rol în procesul de cerere și ofertă – rolul FIL pare a fi de a încetini sinteza laptelui atunci când sânul este plin. Astfel, producția de lapte încetinește atunci când laptele se acumulează în sân (și este prezent mai mult FIL) și se accelerează atunci când sânul este mai gol (și este prezent mai puțin FIL).
Deci laptele este produs în orice moment, cu viteza de producție stabilită în funcție de cât de gol este sânul.. Cu cât mai mult lapte în sân, cu atât viteza de producere a laptelui este mai mică.
În plus, când bebelușul tău suge, terminațiile nervoase de la nivelul sânului sunt stimulate și acestea transmit un mesaj creierului. Ca răspuns, 2 hormoni importanți sunt eliberați în fluxul sanguin.
PROLACTINA, hormon care sintetizează laptele. În timpul sarcinii, prolactina ajută la dezvoltarea țesutului mamar în pregătirea pentru alăptare. După naștere, prolactina este secretată de fiecare dată când bebelușul suge sau sânii sunt pompați. Prolactina trimite un mesaj glandei pituitare pentru a continua să producă lapte pentru bebeluș. Cu cât îți stimulezi mai mult sânii, cu atât se va elibera mai multă prolactină și vei produce mai mult lapte. Aceasta înseamnă că de fapt, în momentul în care alăptezi produci lapte în cel mai rapid ritm.
Deși prolactina este eliberată cel mai îndeaproape ca răspuns la alăptare sau pompare, are și propriul său program natural de secreție. Studiile au arătat că eliberarea de prolactină urmează un ritm circadian, cu cele mai mari niveluri de secreție noaptea și dimineața.
OCITOCINA. Oxitocina, „hormonul matern”. Este, de asemenea, numit uneori „hormonul iubirii”. Oxitocina este eliberată atât în corpul mamei, cât și al copilului în timpul alăptării!
Copilul tău suge la sân, celulele nervoase din sân trimit un semnal glandei pituitare din creier pentru a elibera oxitocina. Oxitocina face ca mușchii din jurul glandelor mamare să se contracte. Glandele se contractă și storc laptele matern în canalele de lapte pentru a fi eliberat.
Pe măsură ce bebelușul continuă să sugă, se eliberează mai multă oxitocină și laptele matern continuă să curgă!
Contracția celulelor este cunoscută sub numele de letdown sau reflex de ejecție (MER). Adesea există mai multe letdown-uri per supt. Statistic, un letdown va duce la eliminarea a aproximativ 50% din laptele disponibil din sân. Două letdown-uri permit eliminarea a aproximativ 70% din laptele din sân. Corpul nostru este foarte isteț și practic el va înlocui orice lapte este scos din sâni.
De aceea, este important să îți hrănești copilul la cerere, în funcție de nevoile și ritmul lui. În majoritatea cazurilor, dacă îi permiți copilului tău (sănătos), să se hrănească cât de des și pentru cât timp dorește, înseamnă că sânii tăi vor primi toată stimularea de care au nevoie pentru a produce suficient lapte pentru bebeluș.
Limitarea frecvenței sau a duratei alăptării poate avea efecte negative uriașe asupra producției de lapte. Din păcate, încă aud adesea despre mame sfătuite în mod greșit să limiteze supturile, să nu alăpteze înainte de 3 ore, șamd.
Ai primit sfaturi incorecte în legătură cu alăptarea? Ți s-a spus să limitezi lungimea hrănirilor sau să respecți un anumit interval?
Există și anumite situații în care alți factori pot afecta producția de lapte. Dacă nu ești sigură, discută cu un IBCLC.