Îți alăptezi copilul și ai rămas din nou însărcinată.
În acel moment este posibil să ai multe întrebări despre alăptare, precum: pot continua să alăptez? Alăptarea ar putea afecta negativ sarcina? Copilul meu cel mare „va fura” laptele fratelui său nou-născut?
Există multe întrebări, dar și mai multe mituri despre alăptarea în timpul sarcinii.
Se știe că alăptarea scade șansele unei noi sarcini. Acest lucru se întâmplă deoarece hrănirile frecvente produc creșteri ale oxitocinei și prolactinei, hormoni care inhibă de obicei ovulația. Prin urmare, majoritatea femeilor care alăptează exclusiv nu au menstruație de-a lungul a mai multe luni. Chiar și atunci când bebelușul a început diversificarea, menstruația tot poate întârzia.
Când vine vorba de contracepție, această amenoree de lactație oferă în cifre concrete:
- acoperire contraceptivă de 98% în primele 6 luni, atunci când intervalele dintre hrăniri sunt mici (nu depășesc 3 ore în timpul zilei sau 5-6 ore pe timpul nopții);
- 70% în intervalul de vârstă 6 -12 luni, dacă amenoreea continuă. Este de reținut că această metodă nu se poate aplica dacă mama își hrănește copilul cu lapte matern muls, dar mai multe despre acest aspect puteți citi aici.
Se pare că natura s-a asigurat de spațierea sarcinilor, astfel că o sarcină înainte de 6 luni este foarte puțin probabilă și puțin probabilă înainte de 12 luni (dar nu este imposibilă).
Considerând că durata naturală a alăptării poate fi între 2,5 și 6 ani, nu este dificil să întâlnim mame însărcinate care alăptează.
Primul simptom al unei noi sarcini este de obicei sensibilitatea crescută la nivelul sânilor, pe care mama o simte atunci când alăptează. Încă din primele zile sânii încep să se pregătească pentru alăptare, nivelurile ridicate de progesteron și estrogeni făcând sânii să crească și să devină mai sensibili.
Atât de tare simt unele mame disconforul, încât unele decid să înțarce, fără să fi prevăzut acest lucru.
Nu toate femeile se confruntă cu un disconfort atât de sever, așadar multe mame decid să continue alăptarea pe măsură ce sarcina progresează. În orice caz, acest disconfort tinde să scadă o dată cu dezvoltarea sarcinii.
Dar ce se întamplă cu noul bebeluș? Există un risc pentru acesta dacă mama continuă să alăpteze?
Atunci când avem mamă sănătoasă și o sarcină normală, alăptarea NU modifică cursul sarcinii sau dezvoltarea intrauterină a copilului!!
Numeroase investigații recente au arătat că alăptarea nu crește riscul de avort sau naștere prematură, nu influențează dezvoltarea fătului sau greutatea bebelușului la naștere și nu este asociată cu o creștere a niciunei boli materne în timpul sarcinii.
Ca măsură preventivă, mama poate fi sfătuită să reducă sesiunile de alăptare sau să ia în considerare înțărcarea progresivă DOAR ATUNCI CÂND există anumiți factori de risc, cum ar fi: un istoric de naștere prematură, avorturi repetate sau incompetență cervicală.
Tot căutând studii în literatura de specialitate, am dat peste următoarea cercetare, ale cărei concluzii le voi scrie în continuare. Așadar, a fost studiat un eșantion de 73 de mame, dintre care 44 au hotărât să alăpteze fiind însărcinate, iar 29 au hotărât să își înțarce copiii.
În cadrul studiului nu au existat diferențe semnificative între cele două sarcini (ale mamelor care alăptează și care nu alăptează) în ceea ce privește nivelurile de hemoglobină din sângele mamei. Cu alte cuvinte, mamele nu au suferit de anemie într-un mod mai pronunțat din cauza alăptării. De asemenea, nu au existat diferențe semnificative în creșterea medie în greutate a mamelor în timpul sarcinii.
În schimb, 83% dintre mame au simțit că producția de lapte scade între a treia și a patra lună de sarcină. Acestea au observat că micuții lor și-au crescut aportul de alimente solide și au cerut adesea mâncare după ce au terminat de supt.
Mai mult de jumătate dintre mamele care au continuat alăptarea au spus că micuții lor cu vârste mai mari și alăptați au început să aibă scaune moi galbene asemănătoare cu cele pe care le fac bebelușii alăptați în prima lună de viață, ceea ce a demonstrat prezența colostrului.
Dar dovezile științifice privind colostrul indică faptul că laptele secretat de mamele însărcinate care alăptează nu are aceeași compoziție precum colostrul, ci mai degrabă precum laptele matur.
Foarte important este faptul că nu au existat diferențe semnificative în ceea ce privește durata gestației atunci când au fost comparate sarcinile mamelor care au continuat alăptarea cu sarcinile celor care au înțărcat.
A fost calculată făcută inclusiv media greutății: Media greutății nou-născuților ai căror frați au fost înțărcați a fost de 3.353 grame, în timp ce media greutății nou –născuților ai căror frați mai mari au continuat să sugă pe toată durața sarcinii a fost de 3.511. În orice caz, acest rezultat demonstrează că alăptarea în timpul sarcinii nu provoacă întârzierea creșterii intrauterine.
Înțărcarea spontană. Mai mult de jumătate dintre copii s-au (auto) înțărcat în timpul sarcinii, 30% dintre ei până în a treia lună de sarcină iar restul în a cincea lună. De asemenea, 38% au continuat să sugă și au continuat să fie alăptați și după nașterea fratelui/surorii.
În aceste cazuri, atunci când copilul care se înțarcă în timpul sarcinii are mai puțin de un an, este recomandat ca acesta să primească supliment cu formula adecvată vârstei.
În referințe veți găsi și alte studii relevante
Decizia de a continua să alăptați sau nu este ceva foarte personal și delicat iar mama are nevoie de multă onestitate cu ea însăși, deoarece ambele opțiuni au argumente pro și contra și numai ea știe care este cea mai potrivită și plină de satisfacții.
Bebelușul tău se naște: alăptarea în tandem
Când noul bebeluș se naște, veți începe o etapă cunoscută sub numele de alăptare în tandem, în care laptele matern va hrăni atât nou-născutul, cât și copilul mai mare.
În acest moment este normal să aveți anumite îndoieli cu privire la producția de lapte și cum ar trebui să continuați să vă hrăniți copiii.
S-ar putea ca în acest moment să vi se spună de către persoane diverse că de veți alăpta copilul cel mai mare la naștere, acesta va fura colostrul prețios al nou-născutului. Acesta este doar un mit, unul dintre multele care înconjoară alăptarea.
Chiar dacă ați alăptat în timpul sarcinii, atunci când copilul se va naște veți avea parte de aceeași tranziție de la colostru la lapte matur, ba chiar această tranziție va apărea mai repede. În plus, veți avea avantajul că fratele mai mare va putea ajuta la decongestionarea sânilor.
Ultimele cercetări despre alăptarea în tandem au demonstrat că alăptarea mai mult de un an și hrănirea a doi copii în tandem nu au afectat negativ calitatea laptelui matern. Dimpotrivă, în acest studiu, cel mai recent de altfel, se indică evoluția compoziției pe măsură ce crește durata lactației, care este dictată de nevoile în schimbare ale copiilor.
Tot în cadrul acestui studiu s-a demonstrat că după înțărcarea copilului mai mare, laptele matern a îndeplinit cerințele nutriționale, în ceea ce privește macronutrienții, ale copilului mai mic.
Pentru unele mame, alăptarea în timpul sarcinii sau tandem poate duce la sentimente neplăcute sau chiar respingere față de copilul lor mai mare. În opinia mea, în cele mai multe dintre cazuri este vorba de un sentiment normal și ține de percepția mamei. De asemenea, există posibilitatea ca unora dintre mame să li se accentueze acest sentiment pe măsură ce sarcina progresează.
Dacă treceți prin această fază, este recomandat să participați la grupuri de sprijin dedicate tandemului (precum cel înființat de Ramona Bunescu) sau să luați legătura cu un consultant IBCLC, astfel încât acesta să poată oferi îndrumări care să vă ajute să gestionați situația în cel mai bun mod posibil.
La fel ca alăptarea unui singur copil, alăptarea în tandem necesită exercițiu, exercițiu care necesită timp pentru a fi stăpânit. Stabiliți-vă așteptări realiste și asigurați-vă că aveți ajutoare în apropiere atunci când învățați să alăptați în tandem.
La final, vă las o superbă galerie cu mame și copii minunați care ne dau un exemplu de normalitate. Lor le mulțumesc enorm. Mai ales pentru că ne ajută să vedem cât de multe fețe are alăptarea în tandem: pe chipul mămicilor își fac loc și zâmbetele, machiajul atent ales, dar și oboseala aceea specială, plină de farmec mămicesc, cea care te face să vezi cât de mult mai poți să duci din momentul în care simți că nu mai e loc de mai mult.
[…] * când alăptezi în tandem; […]