Alaptarea A - Z

10 Motive pentru a îți alăpta copilul

1. Laptele matern este alimentul ideal, este cel mai complet aliment pentru bebelusul tău, el se adaptează perfect nevoilor sale în funcție de vârstă și chiar de momentul zilei.

2. Alăptarea ajută la crearea unei conexiuni emoționale cu bebelușul, laptele matern este dragoste nu doar hrană, oferă copilului siguranța afectivă dată de contactul timpuriu piele pe piele, este una dintre garanțiile unui bun echilibru psihologic și emoțional al copilului.

3. Dezvoltarea florei intestinale și a sistemului imunitar. Studiile arată că laptele matern ajută la dezvoltarea florei intestinale a bebelușului și la combaterea infecțiilor, scade riscul de alergii, acesta le oferă bebelusilor mai multi anticorpi și limitează dezvoltarea anumitor boli, cum ar fi diareea, gripa, astmul și ba chiar dezvoltarea unor patologii cum ar fi diabetul și obezitatea. Cercetătorii de la UCLA au demonstrat că o treime din bacteriile regăsite în flora intestinală a bebelușului provin din laptele matern, plus un 10% de pe pielea de pe sânul mamei. Experții au demostrat ca există o creștere a factorilor imunitari in laptele matern cauzată de saliva bebelușului ,citiți mai multe aici. Datorită acestor bacterii sistemul imunitar al unui copil alăptat se dezvoltă mai repede .

4. Alăptarea reprezintă un imens câștig financiar. Laptele matern este gratuit,ar fi păcat să nu îl folosim, la un simplu calcul intr-un an puteți economisi 5.000 de lei, dacă mai adaugam și biberoane, sterilizator adaugăm minim, înca 1.000 de lei. În plus, sunt bebeluși care au nevoie de formule speciale de lapte praf, cei alergici la proteina din lapte de vacă, prețul acestei formule ajungând și la 220 de lei/ cutia, în cazul bebelusilor alăptati care suferă de alergie la proteina din laptele de vacă este suficient ca mama să nu mai consume produse care contin proteina din lapte. Organizatia mondială a sanătății recomandă alaptarea exclusivă până la 6 luni de viată, după care, împreună cu alimentele solide, ca alăptarea să continue 2 ani și peste. Faceți un mic calcul, cât puteți economisi în 2 ani de alăptare?

5. Sănătatea mamei. Studiile au constatat că alăptarea scade riscul de hemoragie postpartum prin eliberarea de oxitocină care favorizează contracția uterului, de depresie post natală, ajută la scăderea riscului de cancer de sân și a cancerului ovarian. De alăptare beneficiază și sistemul osos al femeii, realizându-se în timpul alăptarii o remineralizare a oaselor, contribuind pe termen lung la prevenirea fracturilor, osteoporozei și artritei.
Si nu, nu este un mit hrănirea la sân a copilului ajută mama să piarda din kilogramele în plus acumulate in timpul sarcinii, s-a estimat că mama consuma în medie 600 de kcal în 24 de ore datorită alăptarii. Cu o dietă sănătoasă și variată, tânăra mamă poate pierde în greutate fără probleme sau eforturi speciale. In plus, mărește stima de sine și încrederea mamei prin faptul ca indeplineste nevoile de hrana si afectiune ale bebelușului.

6. Ajută la dezvoltarea structurilor faciale ale bebelușului. Alăptarea permite o implantare mai bună a dinților și o respirație nazală mai puțin obstrucționată, buzele se inchid ermetic pe sanul mamei, mușchii obrazului și mușchii limbii se contractă, obținându-se un vid, acest vid produce decongestionarea mucoasei. În plus, sfârcul este suplu, moale și se adaptează la gura copilului, în timp ce biberonul, suzeta mult mai rigide pot denatura cavitatea orală a micutului. Cu cât este mai lungă alăptarea, cu atât mai multe beneficii vor fi pentru cavitatea orală, dar și pentru dezvoltarea întregului craniui și a feței.

7. Alăptarea copilului este cel mai frumos gest oferit planetei. Laptele matern nu produce amprenta de carbon, în schimb producerea laptelui praf contribuie la poluare dovedit fiind faptul ca 25% din gazele cu efect de sera provin de la vaci, laptele matern este o resursă regenerabilă, este produsă de mame și consumată de bebeluși fără a fi nevoie de ambalaje sau deșeuri deci poluarea este 0.

https://www.lllfrance.org/vous-informer/actualites/1759-allaiter-geste-ecologique

8. Să alăptezi este practic. Fară preparat biberoane cu lapte praf, sterilizat, măsurat, și cel mai important nu este nevoie sa încerci să calmezi un bebelus care urlă de foame până i se pregăteste biberonul. Alăptarea vă permite să vă hrăniți bebelușul oriunde, în doar câteva secunde. Aveți nevoie doar de un scaun, de un sistem de purtare sau pur și simplu de o mână liberă pentru a pune copilul la sân.

9.Alăptarea facilitează o bună dezvoltare neuro – cognitivă. Hrănirea bebelusului cu laptele matern a fost asociată cu o cantitate mai mare de materie cenușie și volum al hipocampului, cu un IQ mai mare, studiului a inclus o rată mare de urmărire a vârstei, de până la 7 ani, iar măsurătorile detaliate de neurodezvoltare au fost realizate cu ajutorul indicatorilor volumetrici realizate prin RMN(rezonanta magnetic nuclear). In acest link regăsiti date complete ale studiului:

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5037020/

10. Laptele matern se digeră mult mai usor. Copiii mici (sub 6 luni) au un sistem digestiv imatur. Tractul lor gastro-intestinal nu produce enzime digestive ca al unui adult. Bebelușii pot digera laptele matern mai ușor decât formula pentru sugari, deoarece laptele matern conține enzime (amilază și lipază) care ajută digestia.

Beneficiile laptelui matern sunt nenumarate, atât pentru mama cât și pentru copil. Laptele matern înglobează toți nutrienții de care are nevoie un bebeluș în primele luni de viață, conține anticorpi si agenți care protejează bebelusul de infectii, este mereu disponibil si usor accesibil, este un aliment VIU usor de digerat.

4 comentarii

  1. […] una alta să facem ce este mai bine pentru micuții noștri, fiecare picătură de lapte contează, benefiiciile laptelui matern fiind nenumărate, așadar apelați la ajutor specializat pentru a vă atinge scopurile în ceea ce privește […]

  2. […] este total contraproductiv interferând cu producția de lapte a mamei, și nu uitați de cele 10 motive pentru a îți alăpta copilul, despre benefiicile laptelui […]

  3. […] Bacteriile care se află în mamelon sunt flora normală a mamei, iar bebelușul trebuie să fie în contact cu această floră. În plus, laptele uman de la sfârșitul hrănirii conține acizi grași și esteri cu lanț scurt, ambii cu o activitate bactericidă importantă, evidențiind factorul antistafilococic al esterilor. Da, ați citit corect, laptele matern are componente împotriva bacteriilor. […]

  4. […] cele care trebuie să se informeze și să lupte pentru fiecare picătură de lapte, nu uitați benefiiciile laptelui matern merită această […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *